Oceanário de Lisboa

Articol scris de Teo 
la data de 28.03.2023 
în categoria Destinații

Primul oceanarium pe care l-am văzut eu a fost cel de la Tulcea, dacă nu luăm în calcul secțiunea dedicată mărilor și oceanelor din cadrul Muzeului Antipa din București. Era recent renovat cu bani europeni și, chiar dacă este destul de mic, ne-am plăcut mult cum este organizat și ce oferă vizitatorului. 

Oceanário de Lisboa a fost pe lista noastră în prima vizită pe care am făcut-o în Portugalia pentru că am citit că este unul dinte cele mai mari și mai complexe din toată Europa, cu peste 8000 de viețuitoare marine, din peste 500 de specii. Am plătit mai puțin la intrare fiindcă am avut Lisboa Card. Cititsem că este destul de scump și am ales special o zi cu Lisboa Card pentru a optimiza costurile. 

Sincer, nu prea știam la ce să mă aștept pentru că nu aveam alt reper decât ceea ce vizitasem la Tulcea, dar ce am văzut mi-a întrecut toate așteptările. Clădirea este construită în jurul unui acvariu uriaș în care înaotă rechini, pisici de mare și alți pești. Traseul te plimbă în jurul acvariului atât la parter, cât și la etaj, oferindu-ți, în același timp, alte acvarii mai mici, în care poți observa diverse alte viețuitoare marine. De-a lungul vizitei ai parte de activități interactive, care te ajută să înțelegi mai bine oceanele lumii, importanța acestora, provocările pentru menținerea vieții în apele afectate de poluare etc. Anumite activăți sunt create special pentru copii, dar am văzut suficient de mulți adulți atrași de jocurile gândite de specialiști; și pe bună dreptate, sunt lucruri pe care este bine să ni le reamintim cât mai des.

Vizita durează căteva ore, mai ales dacă ești interesat să citești și să observi cât mai multe. Unul dintre cele mai frumoase momente a fost când a trebuit să lucrez relativ urgent la ceva: m-am așezat pe o bancă, am deschis laptopul și am lucrat la câțiva centimetri de peștii care înotau în acvariul principial. 

În Oceanário de Lisboa vezi și vidre și foci și pinguini. Ai parte și de o sală unde poți vedea documentare cu diverse tematici, dar și de o zonă în care ți se explică cum sunt folosiți banii încasați de la turiști și care sunt rezultatele și impactul cercetărilor făcute de ei. Practic, după ce pleci de acolo simți că cei 22 euro / bilet nu i-ai dat doar pentru o vizită – care este, oricum, spectaculoasă – ci că ajută la proiectele cercetătorilor care lucrează acolo. 

Noi am mers de două ori la Oceanário de Lisboa pentru că, după prima vizită de 3-4 ore, am simțit că nu am înțeles și văzut tot. Este adevărat că noi suntem mai curioși; dar chiar și pentru cei care nu sunt pasionați în mod special de domeniu, o plimbare prin Oceanário de Lisboa tot a fi un câștig, fiindcă vor înțelege mai bine efectul în natură a fiecărui gest făcut de noi când alegem, spre exemplu, să cumpărăm sau nu punga de plastic de la magazin.

La Oceanário de Lisboa se ajunge cu metroul – oprire la Oriente – sau cu autobuzul 728 din Praça do Comércio. Dincolo de Oceanário, zona Parque das Nações (Parcul Națiunilor) este o încântare pentru plimbare și a rămas una dintre zonele noastre preferate: punte pietonală largă, o zonă de loisir cu iarba în formă de valuri, arbori și bănci de stat la umbră. Totul se poate admira și de la o înălțime de 30 de metri, datorită unei telegondole care pleacă de la Oceanário și ajunge aproape de Torre Vasco da Gama – o distanță de aproape 2 kilometri. 

Dacă v-am făcut curioși, puteți afla mai multe informații și puteți să vă programați vizita pe site-ul oficial al Oceanário de Lisboa: https://www.oceanario.pt/en.

Mai multe informații despre Oceanário de Lisboa puteți găsi aici.

Mai multe fotografii cu Oceanário de Lisboa puteți vedea aici.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole de pe blog