Cum circuli cu mașina în Portugalia

Articol scris de Gabi 
la data de 21.11.2023 
în categoria Cum călătorești

Dacă veți închiria o mașină în Portugalia, trebuie să știți la ce să vă așteptați în trafic. Și vă încurajez să închiriați o mașină dacă doriți să vedeți superbele peisaje rurale. Chiar dacă portughezii au un sistem de căi ferate destul de bine pus la punct, micile localități pline de farmec cel mai ușor pot fi vizitate cu mașina.

Portugalia are o infrastructură rutieră excelentă, cu mulți kilometri de autostradă, ceea ce face ca drumurile naționale, regionale și locale să fie libere. Cu mici excepții, portughezii sunt niște șoferi civilizați, care nu merg cu viteză excesivă, nu te presează din spate și nu intră în depășiri riscante. Nu respectă ei chiar exact viteza maximă admisă, dar nici nu circulă cu mult peste.

În localități sunt sisteme care monitorizează viteza mașinii calculând timpul făcut de la intrarea în localitate la ieșire sau între două semafoare. Dacă ar trebui să faci 10 minute ca să traversezi localitatea cu viteza legală și tu o faci în 7 minute, atunci, cel mai probabil, vei primi amendă. De asemenea, veți întâlni des semafoare care monitorizează viteza: dacă te apropii de ele cu viteză mai mare decât cea legală se vor aprinde luminile roșii; dacă viteza este corectă vor rămâne verzi.

Așa cum e în toate țările civilizate, pe autostrăzi se păstrează prima bandă din dreapta, chiar dacă autostrada are trei sau mai multe benzi pe sens. Atenție, atunci când o mașină vine de pe o bretea de intrare, toate mașinile se mută pe banda a doua pentru a-i face loc să intre în trafic.

Autostrăzile sunt cu taxă, mai puțin cele care au și rol de șosele de centură. Asta înseamnă că din loc în loc veți găsi ghișee unde veți plăti în funcție de kilometrii parcurși. Sfatul nostru ar fi ca o dată cu închirierea mașinii să optați și pentru Via Verde. În schimbul unei sume blocate pe card – nouă de fiecare dată ne-au blocat 100 euro – primești un dispozitiv care-ți permite să treci prin porțile de plată, pe benzile dedicate semnalizate cu lumini verzi, fără să oprești. Trecerea prin porți se face cu viteză redusă, astfel veți avea timp și să vedeți pe un afișaj dedicat câți euro aveți de plată de la intrarea pe autostradă până în acel punct. La maxim o lună după predarea mașinii, firma de închirieri vă va restitui banii blocați, mai puțin suma plătită ca taxă de autostradă.

Figueira da Foz

Ce amendă poți lua pentru viteză

În localități, amenzile pentru depășirea vitezei sunt după cum urmează:

  • cu până la 20 km/h peste viteza legală – infracțiune administrativă minoră, sancționabilă cu o amendă de la 60 la 300 de euro;
  • între 20 km/h și până la 40 km/h – infracțiune gravă, sancționabilă cu o amendă de la 120 la 600 de euro cu posibila interdicție de conducere între o lună și un an;
  • între 40 km/h și 60 km/h – infracțiune foarte gravă, amendă de la 300 la 1500 de euro cu interdicție de conducere între două luni și doi ani;
  • peste 60 km/h – infracțiune foarte gravă, amendă de la 500 la 2500 de euro și interdicție de conducere între o lună și un an.

În afara localităților, amenzile pentru depășirea vitezei sunt după cum urmează:

  • cu până la 30 km/h peste viteza legală – infracțiune administrativă minoră, sancționabilă cu o amendă de la 60 la 300 de euro;
  • între 30 km/h și 60 km/h – Infracțiune gravă, amendă de la 120 la 600 de euro cu posibila interdicție de conducere între o lună și un an.
  • între 60 km/h și 80 km/h – Infracțiune foarte gravă, amendă de la 300 la 1500 de euro cu interdicție de conducere între două luni și doi ani;
  • peste 80 km/h – infracțiune foarte gravă, amendă de la 500 la 2500 de euro și interdicție de conducere între o lună și un an.

Amendă pentru viteză prea mică

În Portugalia poți lua amendă și pentru că mergi prea încet. Cu excepția autostrăzilor, nu este prevăzută o viteză minimă cu care trebuie să circuli, dar șofatul nejustificat cu o viteză care cauzează probleme altor utilizatori ai drumului este sancționabil cu o amendă de la 60 la 300 de euro. Pe autostrăzi, este interzis să se circule cu o viteză sub 50 km/h, amenda fiind tot de la 60 la 300 de euro.

Acest articol este despre:

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole de pe blog