Atracția pe șine a Lisabonei: Tramvaiul 28

Articol scris de Gabi 
la data de 30.08.2023 
în categoria Destinații

Fiecare persoană care a citit ceva despre Portugalia sau despre Lisabona a aflat și de Tramvaiul 28. Celebrul tramvai galben, cu vatmani pricepuți și tehnică puțină la bord, străbate centrul vechi al Lisabonei, făcând din plimbarea pe șine o adevărată călătorie de descoperire a orașului.  

Traseul Tramvaiului 28 durează aproximativ o oră și unul din capete este chiar în Praça Martim Moniz, o zonă plină de turiști la fiecare oră. Cu toate acestea, Tramvaiul 28 nu este un traseu făcut anume pentru turiști, fiind un mijloc de transport folosit de localnici. Singurul aspect de care a ținut cont compania de transport în comun a fost să mențină în circulație vagoanele vechi, care sunt extrem de frumoase și reprezintă o parte importantă din farmecul Lisabonei. 

Revenind la traseu, din Praça Martim Moniz vehiculul galben se îndreaptă către fostul cartier Graça – cunoscut pentru Miradouro da Graça și Miradouro da Senhora do Monte, puncte de belvedere foarte apreciate de turiști și localnici în aceeași măsură. 

În tot acest timp, Tramvaiul 28 șerpuiește la deal și, cu cât te apropii de Alfama, cu atât străzile devin mai înguste, iar traseul este mai spectaculos. Câteva stații mai încolo poți să cobori la Miradouro Santa Luzia. Dacă decizi să continui călătoria, mai mergi pe câteva străduțe înguste și ajungi la Catedrala Sé de Lisboa. De la Sé de Lisboa cobori spre Praça do Comércio și continui spre cartierul Estrela. 

În acest cartier se găsește și Basilica da Estrela, una dintre cel mai frumoase biserici din Portugalia, cu cea mai mare scenă a Nașterii din întreaga țară; pentru 5 euro în plus ajungi pe terasa basilicii și ai parte de o priveliște extraordinară asupra capitalei Portugaliei. 

De la stația Basilica Estrela mai sunt cinci stații până la capăt de linie, dar dacă nu vrei să te întorci în centru cu Tramvaiul 28 sau cu Tramvaiul 25, cel mai bine ar fi să cobori aici pentru că stația de metrou Rato este la doar 15 minute de mers pe jos. 

O plimbare cu celebrul tramvai costă fix cât orice altă călătorie dacă ai deja un card de călătorie de orice tip, inclusiv Lisboa Card (care îți oferă transport gratuit cu mijloacele de transport în comun și reducere la intrările la muzee). Dacă plimbarea vine ca urmare a unui impuls de moment și nu ai suficienți bani pe Viva Viagem card și nici un alt card pentru călătorii, atunci trebuie să scoți din buzunzar 3 euro. Atenție! Nu se acceptă plata cu cardul, ci doar cash. 

Traseul complet pentru Tramvaiul 28 îl găsești aici: https://www.carris.pt/viaje/carreiras/28e/

Boa viagem! 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole de pe blog