Până la urmă, de ce ne-am muta în Portugalia?

Articol scris de Teo 
la data de 28.03.2023 

Până la urmă, de ce am vrea să plecăm din țară? Aici cunoaștem limba, cultura, regulile scrise și nescrise, avem cunoștințe, prieteni, familie, joburi, un loc pe care îl numim acasă… Ce ne lipsește de vrem să plecăm? Ce anume sperăm/credem că vom găsi în altă parte și nu avem aici?

Cam acestea sunt întrebările pe care le-am primit de-a lungul timpului atunci când am spus altora că vrem să ne mutăm. O parte dintre întrebări ni le-am adresat chiar și noi, tocmai pentru ca o decizie atât de importantă să fie întoarsă pe toate părțile înainte de a spune că, da, într-acolo mergem. 

Mie îmi lipsește căldura. La propriu. Eu i-am spus mamei de mică: m-am născut în țara greșită, mi-e frig continuu. Pe lângă asta, poate și pentru că am crescut într-un oraș mic de provincie, cu mentalități greu de schimbat, dar eu nu am considerat că sunt 100% integrată, mereu am simțit că merg contra curentului. Fatalismul, resemnarea, acel “asta e…”, toate mi-au displăcut de când eram copil. Și tot timpul mi-a fost teamă că mediul mă va influența foarte mult și că voi sfârși prin a prelua acest mod de gândire. Nu cred că am ajuns în acel punct. Iar gândul la plecarea într-un loc cu totul nou este o provocare care mă motivează. 

Mai sunt nivelul de trai, calitatea aerului, briza oceanului, calitatea mâncării (piețele locale sunt o splendoare), oamenii…

Dar, dincolo de toate acestea sau tocmai ca o completare a tuturor… În septembrie 2022, înainte de concediu, mă uitam la niște fotografii mai vechi cu Praça do Comercio și m-a apucat un dor de parcă aș fi vrut să strâng locul acela în brațe. Am găsit asta într-o însemnare a mea de atunci: “Mai că nu credeam că poate exista un loc și nu o persoană care să îmi provoace asemenea sentiment. Este foarte interesant că îmi este atât de dor de un loc și probabil că voi fi cu un zâmbet larg pe față tot concediul. Abia aștept să ajung… Este ceva ce nu am mai trăit: un loc să ofere sentimente atât de puternice, în condițiile în care sunt persoane care ne lasă indiferenți. Clar e ceva acolo care ne atrage și sigur nu e degeaba. Este imposibil să te simți atât de împlinit într-un anume loc și să nu vrei să încerci tot posibilul pentru a-l face acasă. Ar fi profund greșit să nu încercăm să facem asta.”. 

Acest articol este despre: Praça do Comércio

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole de pe blog