Fado

Articol scris de Teo 
la data de 28.03.2023 
în categoria Destinații

Fado… un cântec care este egal cu Portugalia. Nu poți spune fado fără sa nu te gândești la țara lui Camões.. 

Dar asta este adevărat și nu prea. Pentru ca fado, la început, a fost specific Lisabonei, nu se cânta peste tot in Portugalia. Se spune despre fado că a fost manifestarea păturii mai sărace a populației din Lisabona, care cânta despre dor, soartă și iubire. Accesul acestei muzici în sferele intelectualității portugheze ar fi survenit la mijlocul secolului al XIX-lea, după ce un conte s-ar fi îndrăgostit de o prostituată care cânta fado. A urmat o perioadă de cenzură, dar apoi fado a devenit emblematic pentru Portugalia, datorită celebrei Amália Rodrigues, care a dus această muzică peste mări și țări.

Și cum se cântă și acum in Lisabona! E suficient sa mergi pe străzile Alfamei și vei auzi vocile cântăreților de fado in aproape orice local. Acorduri care se îmbină, ce par sa facă un cântec continuu, de când se lasă seara până spre miezul nopții. 

În prima noastră vizită am vrut să mergem să ascultăm fado într-un loc pe care ni l-a recomandat gazda. Am ajuns acolo, am vrut să intrăm, dar am realizat că, deși înăuntru era multă lume și se auzea muzica, nu aveam clanța pe care să apăsam și să deschidem ușa. Am stat vreun minut și, la un moment dat, a ieșit cineva. Am întrebat dacă putem intra și ni s-a spus că nu, pentru că nu mai sunt locuri. Atunci am înțeles de ce aveau clanța doar la interior 🙂

Am mai fost la câteva localuri și situația era la fel. Astfel ca am luat-o pe jos spre apartament, un pic dezamăgiți din cauză că nu am știut să rezervăm din timp și am ratat experiența. 

Aproape de apartament, însă, am găsit un local cu anunțul că e seară de fado. Surprinzător, erau locuri libere. Am intrat la O Corrido și așa s-a născut o frumoasă amiciție cu Filipe, patronul acelui loc.

La O Corrido patronul, soția lui și încă 2-3 persoane cântă fado. La început, cei care serveau la mese erau aceeași cu cântăreții de fado. De la an la an am observat, însă, evoluția locului: mai multe mese, au amenajat și etajul, au îmbunătățit meniul, au mărit echipa. Ceea ce a rămas la fel: frumusețea muzicii și dragostea lor pentru fado, pe care o împărtășesc celor care le calcă pragul. Pentru noi, O Corrido a rămas un loc special.

Dar indiferent ce loc preferați pentru a asculta fado, căutați din timp și faceți rezervare, pentru că merită. Muzica aceasta trebuie simțită măcar o dată în viață.

Acest articol este despre: Lisabona

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole de pe blog