Am analizat timp de doi ani dacă dorința de a ne muta în Portugalia este una reală, adevărată sau doar o scânteie de moment. Din cauza situației cu COVID-19, în 2020 nu am fost nicăieri în vacanță, doar scurte ieșiri în țară. Am revenit în Portugalia la sfârșitul lui septembrie 2021. Ne-am programat o întâlnire cu birocrația portugheză și două zile am mers la Lojas de Cidadao – un fel de birou unic dle la noi – pentru informații. Am obținut un input valoros pentru a înțelege cum funcționează sistemul. Și am decis atunci că e timpul să muncim pentru visul nostru, fiindcă nu e doar o toană de moment.
Poate că acum este necesar să facem câteva precizări importante: dorința de a pleca în Portugalia nu ține de iluzia unei societăți perfecte pe care să o întâlnim acolo. Nu ține nici de evoluția economică. Un prieten ne-a întrebat de ce vrem să ne mutăm în Portugalia, fiindcă în apropiere sunt țări mai dezvoltate economic. Am experimentat cum este să locuiești în alte țări mai bogate (dacă ne raportăm la PIB/cap de locuitor sau la nivelul salarizării). Și am posibilitatea, astfel, de a face comparații. Portugalia nu este cea mai bogată țară, dar are ceva cu totul special: are oamenii cei mai calzi pe care i-am întâlnit. Portughezii au o ospitalitate care vine din suflet. Te întâmpină cu o căldură pe care nu o mimează și care se simte de la primul zâmbet. Sunt valori mai importante decât banii și portughezii țin la mult la acestea.
Planul pe care îl avem pentru relocare se întinde pe câțiva ani și conține și conștientizarea că acolo vom fi complet necunoscuți și singuri, că va trebui să ne adaptăm unor reguli noi – există particularități culturale în orice societate -, că va trebui să arătăm celorlalți buna noastră credință și faptul că principiile noastre se sincronizează cu ale lor.
Suntem conștienți, de asemenea, de bariera lingvistică (și învățăm, pentru a ști cât mai bine portugheza înainte de mutare), de lipsa unor cunoștințe privind legislația și multe alte informații pe care ți le asumi fără mari eforturi atunci când te naști și te dezvolți în aceeași comunitate.
Pe scurt: da, va fi dificil. Știm asta. Ne pregătim și pentru momente de nemulțumire, frustrare, neputință. Dar suntem încrezători că putem să ne adaptăm și să facem parte dintr-o comunitate în care am regăsit multe dintre valorile și principiile după care noi ne ghidăm în viață.
0 Comentarii