Praça do Comércio

Articol scris de Teo 
la data de 09.02.2023 
în categoria Destinații

Praça do Comércio este kilometrul zero al Lisabonei, zona în care au loc majoritatea evenimentelor, fie că este vorba despre bradul de Crăciun sau proteste pentru susținerea anumitor cauze. Este și unul dintre cel mai instagramate și instagramabile locuri din Portugalia. 

În mijlocul pieței se află statuia regelui D. José I (1714-1777). Această statuie de 14 metri înălțime, care îl înfățișează pe al XXV-lea rege al Portugaliei, este prima statuie turnată în bronz din Portugalia și este considerată una dintre cele mai frumoase din Europa. A fost făcută în anul 1775, ca un omagiu regelui José I, denumit și “reformatorul”. Istoria spune că, de fapt, cel mai mare merit al acestui rege a fost să îi predea puterea de facto Marchizului de Pombal – mâna de fier care a reconstruit Lisabona după cutremurul devastator din anul 1755. 

Atunci a fost proiectată și Praça do Comércio așa cum o admirăm astăzi, cu deschidere la râul Tejo și cu Arco da Rua Augusta (similar Arcului de Triumf din București). Locul este mereu plin de localnici și turiști, doar în pandemie a fost lipsit de viață. Localnicii lucrează la restaurantele sau la instituțiile publice – în zonă fiind sediile mai multor ministere -, iar turiștii fac poze, umplu terasele sau vizitează Lisboa Story Centre ori Centro Interpretativo da História do Bacalhau, două obiective care te învață multe despre istoria orașului și despre importanța codului (peștele cu această denumire) în istoria Portugaliei. 

Dar ceea ce face cu adevărat specială Praça do Comércio este  priveliștea la râu. Traversezi strada și ajungi la Mirador de las columnas (mirador înseamnă punct de belvedere): Tejo, Ponte 25 de Abril, Cristo Rei, veliere, uneori și vase de croazieră. La care se adaugă mirosul sărat (fiind aproape de vărsarea în ocean) și lumina atât de specială a locului.  Este ceva cu totul aparte, fie că este răsărit, apus sau mijlocul zilei. 

Unul dintre lucrurile simple și frumoase pe care le puteți face este să vă luați un sandwich – sau, și mai bine, câteva pasteis de Nata – să vă așezați pe pietrele mari și să admirați în tihnă totul, în timp de savurați celebrele lor prăjiturele. Iar dacă vreți să vedeți Praça do Comércio de pe apă, mergeți cu feribotul ori cu o barcă. Cu siguranță nu veți regreta. 

Mai multe informații despre Praça do Comércio puteți găsi aici.

Mai multe fotografii cu Praça do Comércio puteți vedea aici.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole de pe blog