Portugalia într-o farfurie: Bacalhau à Brás

Articol scris de Teo 
la data de 28.03.2023 
în categoria Experiențe culinare

Orice țară are propria istorie și cultură culinară. Portugalia nu face excepție, ba chiar a ridicat la rang de artă gătirea codului, un pește pe care Oceanul Atlantic l-a oferit cu generozitate lusitanilor. Istoria țării este strâns legată de pescuit și nu miră pe nimeni că, acum, portughezii au 1001 rețete pentru a găti codul. 

Una dintre cele mai cunoscute rețete este Bacalhau à Brás, un fel de mâncare delicios, de pește bucăți amesstecat cu ou și cartofi. Celebritatea rețetei este confirmată și de modul în care se rapoortează la aceasta vecinii spanioli, care îi spun “omletă de cod portughez”. Rețeta are cel puțin 300 de ani, primul document în care a fost consemnată datând din anul 1715. Rețeta de Bacalhau à Brás este considerată, totodată, și adevărata emblemă a codului din Lisabona

Bacalhau à Brás are cod mărunțit, ulei de măsline, măsline negre, ceapă, cartofi,  usturoi, ouă; arată ca o omletă, dar are un gust cu totul aparte. Noi am mâncat Bacalhau à Brás la senhor Sardinha. De fiecare dată când am vrut să mâncăm acest fel de mâncare, am spus cu cel puțin o zi înainte. Nu știu dacă e din cauză că voia să aducă pește proaspăt sau pentru că rețeta cere timp, dar cert este că mereu a trebuit să ne programăm.

Acest fel de mâncare îl găsiți la orice restaurant din Lisabona. Iar dacă vreți să aflați mai multe despre importanța codului în istoria Portugaliei, în Praça do Comércio se află Centro Interpretativo da História do Bacalhau (Centrul interpretativ de istorie a codului). Este un loc interactiv a cărui vizită care se poate termina, dacă vreți, cu o oprire la un restaurant ce are în meniu câteva dintre cele 1001 rețete cu cod. La Centro Interpretativo da História do Bacalhau se intră gratuit dacă ai Lisboa Card; dacă nu, biletul pentru adulți este 4 euro, pentru copiii sub 6 ani este gratuit, pentru tinerii până în 15 ani este 2 euro, iar pentru elevi, studenți și peste 65 de ani un bilet costă 3 euro.  

Acest articol este despre: Lisabona, Lisboa Card, Praça do Comércio

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole de pe blog