Cum ajungi la plajele de pe Riviera portugheză

Articol scris de Teo 
la data de 04.02.2023 
în categoria Cum călătorești

Unul dintre principalele motive pentru care mulți turiști aleg Portugalia îl reprezintă plajele ce țărmuiesc Oceanul Atlantic. Cele mai apropiate de capitala țării sunt plajele din zona Cascais, la sud de Lisabona. Denumită și Riviera portugheză, zona poate fi exploatată cu trenul, cu mașina, cu bicicleta, ba chiar și pe jos. 

Nu exagerez cu nimic când spun că poți merge și pe jos. Între plajele din Estoril și cele din Cascais sunt 20 – 30 de minute de mers pe jos, pe plajă sau pe lângă. Iar dacă îți este cald, sete sau foame, te poți opri la unul dintre numeroasele beach baruri pentru o gustare sau ceva de băut. 

Cea mai cunoscută stațiune este Cascais. Din Lisabona, poți ajunge ușor cu trenul, în mai puțin de o oră.  Cais do Sodré a fost mereu punctul de pornire pentru noi, acolo fiind gară, metrou și stație de autobuz și tramvai. De la Cais do Sodré până la Cascais faci 40 de minute cu trenul; sunt 16 stații în total, iar Cascais este capăt de linie. Fiind un tren urban, primele 3 stații sunt puncte de oprire în Lisabona. Abia Algés este prima stație din localitatea vecină, Oeiras. Biletul spre Cascais costă 2,30 euro de adult pe călătorie, dar dacă știi sigur că te vei întoarce de la aceeași stație poți lua dus-întors, cu 10% reducere. Pentru a afla orele când pleacă trenul și alte informații utile, acesta este site-ul oficial al CFR-ului portughez: Comboios de Portugal.

Drumul în sine este o adevărate încântare pentru ochi, șina de cale ferată despărțindu-se arareori de malul oceanului. Astfel, cele 40 de minte trec cât ai clipi. După care, de la gară la cea mai apropiată plajă (Praia da Ribeira de Cascais) faci 4 – 5 minute pe jos. La fel este și la Praia da Parede (3 minte de la gara cu același nume) sau la Estoril: de la gară la Praia do Tamariz faci 5 minute pe jos. Practic, traversezi un bulevard. Ceva mai departe ar fi Praia de Carcavelos, la 15 minute pe jos de stația de tren. 

Cascais, Praia da Raihna
Cascais, Praia da Raihna

Și cu mașina este plăcut să explorezi zona, mai ales că astfel vei avea mai multă libertate de mișcare; dar în stațiuni se merge cu viteză redusă, ieșirea din Lisabona poate însemna să stai în trafic destul de mult, drumul nu este chiar atât de aproape de malul oceanului, iar pe autostrada A5 Lisabona – Cascais trebuie să plătești. Personal, eu nu aș alege mașina dacă scopul este să ajung la plajă. 

O altă modalitate de a ajunge la plaje este cu bicicleta. De la Cais do Sodré până la Cascais faci aproximativ o oră și jumătate, pe malul oceanului. Cea mai mare parte a drumului este o pistă special amenajată, care te ferește de traficul auto și te lasă să te bucuri de priveliște și de briză. Tariful pentru a închiria o bicicletă o zi este între 20 EUR și 60 EUR, în funcție de tipul de bicicletă dorit și alte servicii ori accesorii. 

Sper ca informațiile să vă fie de folos. Indiferent cum alegeți să călătoriți spre Riviera portugheză, Boa Viagem! 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole de pe blog