Cum am obținut NIF-ul portughez

Articol scris de Teo 
la data de 05.02.2023 

După discuții îndelungate și aplicate, la începutul lui februarie 2022 am prins curaj și am aplicat pentru obținerea NIF-ului portughez de cetățean non rezident. Acest NIF (Número de Identificação Fiscal) este compus din nouă cifre și este unic pentru fiecare persoană. Odată alocat, acesta nu expiră, fiind similar cu CNP-ul românesc. 

Am ales să fac acest proces online. În mod normal, dacă stai acolo, te duci la Loja de Cidado (Biroul Unic de la noi), depui actele și îl obții gratuit. Dar pentru noi ar fi fost dificil să facem asta, fiindcă ar fi însemnat să rămânem mai mult în Portugalia; lucru care ne-ar fi plăcut foarte mult, dar pe care nu ni-l permitem deocamdată. Prina urmare, am căutat mai multe firme care oferă astfel de servicii și am ales să lucrăm cu nifonline.pt. Le-am scris înainte de a începe procedura și ne-a plăcut că au răspuns destul de repede și că au oferit informații clar structurate. În plus, și prețul a fost rezonabil față de ce am mai citit noi pe internet, din experiențele altor nerezidenți. Un tânăr care cerea ajutor pe un grup a scris că un avocat i-a cerut 400 euro pentru acest serviciu. Un preț ridicol de mare. Noi am plătit  aproape 75 euro/persoană, toate taxele incluse. 

La aproximativ o săptămână de la depunerea actelor, pe 17 februarie 2022 am primit NIF-ul. A fost o mare bucurie, mai ales că ziua asta a fost mereu specială pentru noi; dacă este adevărat că nu există coincidențe, atunci clar acesta a fost un semn de bun augur. 

Următoarea etapă a fost să ne deschidem un cont la o bancă din Portugalia pentru a ne crea un istoric. După mai multe zile de documentare, am selectat 5 bănci și apoi am rezervat un city break la Lisabona, ca să deschidem contul la fața locului. 

Prima dată am făcut procesul doar pentru unul dintre noi. Ne-am găndit că, dacă vor fi erori sau lucruri pe care nu le vom înțelege, la a doua procedură vom ști exact ce trebuie făcut. Din fericire, totul a mers foarte bine și acum avem amândoi NIF portughez. NIF-ul ne ajută nu doar pentru a deschide cont într-o bancă, ci și pentru alte proceduri: tranzacții, chirie etc. Practic, cam pentru orice. Deocamdată nu l-am folosit decât la bancă și când am cumpărat bilete de metrou – dar atunci a fost doar de amuzament, pentru că noi nu plătim taxe în Portugalia și,  prin urmare, deducerile lor nu ni se aplică. 

Acest articol este despre: Lisabona, NIF, Número de Identificação Fiscal

Distribuie!

2 Comentarii

 1. ferdinand

  buna,
  foarte bun articolul. acum mi-am creat cont sa solicit si eu online NIF-ul.

  am o intrebare: pt deschiderea contului bancar, in afara de NIF si Pasaport, va mai trebuit ceva? ma refer la dovada de adresa portugheza.

  Răspuns
  • Teo

   Pentru că faceți NIF-ul online, aveți adresa fiscală portugheză, pentru un an de zile, la sediul firmei care vă ajută cu NIF-ul. Prin urmare, este important să deschideți contul bancar în acest interval. Ceea ce ne-a mai trebuit nouă la deschiderea contului la ActivoBank a fost: o factură (de gaz, electricitate, telefonie mobilă) din România cu aceeași adresă ca în documentul românesc (pașaport sau CI), dovada veniturilor (fluturaș de salariu din ultima lună – eu îl pot obține online și în limba engleză, a fost foarte simplu pentru ei, dar au acceptat și fluturașul în limba română al soțului) și un extras de cont de la o bancă din România, acolo unde aveți veniturile. Dacă puteți obține documentele în engleză e mai simplu pentru ei. Dimineața, când vă duceți la bancă, să luați număr de ordine special pentru operațiuni cu pașaport, la ei este doar cu programare. Și să mergeți dimineața, să fiți sigur că puteți rezolva în aceeași zi și nu trebuie să vă întoarceți. Succes!

   Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole de pe blog