Lisabona va încerca conceptul “super-vecinătăților’

Articol publicat la data de 22.01.2023 
în categoria Știri din Portugalia

Asociațiile Lisboa Possível și Zero militează pentru crearea “super-vecinătăților” în Lisabona, propunând restricționarea circulației automobilelor între zonele orașului pentru a crea mai mult spațiu pentru pietoni.

Asociațiile reclamă faptul că străzile au devenit „poluate și zgomotoase” din cauza mașinilor, ceea ce face orașul „inospitalier”, și vor să redea rezidenților străzile din Lisabona.

Să ne plimbăm fără frică, să ne jucăm în stradă, să ascultăm muzică sau pur și simplu să savurăm liniștea, să mergem cu bicicleta, să ne bucurăm de terase și să respirăm aer curat”, propune Lisboa Possível.

Conceptul “super-vecinătăților” este inspirat de visiunea lui Salvadó, fost șef de urbanism în primăria orașului Barcelona (Spain), unde ideea a fost implementată în câteva cartiere încă din 2016.

“Prioritate pietonilor”

Municipalitatea catalană descrie pe website-ul propriu o viitoare “rețea de piețe și spații verzi unde pietonii au prioritate”, cu traficul redirecționat pe străzile din exteriorul vecinității, doar rezidenții având dreptul de a circula și parca în interior.

Reprezentanta Lisboa Possível, Ksenia Ashrafullina, a declarat că în acest moment sunt în discuție pentru implementarea conceptului în două zone din Lisabona. Pentru a demonstra funcționarea, se va închide traficul auto pe străzile din jurul Praça das Flores pentru o zi, urmând ca locul traficului auto să fie luat de diverse activități culturale și recreative. Inițiativa vine în concordanță cu cerințele rezidenților și comercianților din zonă, care au cerut trotuare mai largi, locuri de parcare pentru biciclete și scutere, mai multe mijloace de transport în comun, parcări pentru rezidenți și restricții de trafic.aces for residents and traffic restrictions.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *