Restricții asupra vehiculelor turistice în Porto

Articol publicat la data de 03.10.2024 
în categoria Știri din Portugalia

Începând cu 1 octombrie 2024, pentru o perioadă de test de un an, accesul vehiculelor turistice și al vehiculelor ocazionale de transport de pasageri în zona Baixa și Centrul Istoric din Porto va fi supus unei autorizări prealabile din partea municipalității. Proiectul pilot are scopul de a încuraja o mobilitate mai eficientă într-o zonă a orașului care este sub o presiune mai mare.

Astfel, toate vehiculele turistice de divertisment – autobuze, motociclete cu ataș, tuk-tuk-uri, jeep-uri, mașini clasice etc – sunt interzise în Zona de Restricție, cu excepția companiilor autorizate prin licență municipală. Accesul, circulația și oprirea pentru ridicarea și lăsarea pasagerilor pot fi autorizate de municipalitate în funcție de aglomerație și se vor aplica restricții orare. Autorizările pot fi acordate între orele 10:00 și 17:00, „cu excepția evenimentelor mai complexe programate și susținute de municipalitate”, iar între orele 20:00 și 08:00, doar o comunicare prealabilă de acces va fi necesară. Între orele 08:00 și 10:00 și între 17:00 și 20:00, serviciile ocazionale nu vor fi autorizate.

Pentru vehiculele de până la nouă locuri autorizate, există nouă locații de parcare semnalizate, dar și în acest caz, pasagerii trebuie să fie ridicați și lăsați cât mai repede posibil, iar timpul petrecut în punctele autorizate nu poate depăși șase minute. Sunt disponibile și trei parcări ce deservesc vehiculele de pasageri grele neautorizate (Alfândega și terminalele Camélias și Asprela).

Cererile de autorizare pentru operarea vehiculelor trebuie să fie făcute prin portalul cetățeanului sau la biroul cetățeanului cu cel puțin 20 de zile în avans.

Restricțiile au fost anunțate pe 22 iulie de către primarul Rui Moreira. Acesta a declarat că „este de neînțeles pentru cetățeni că orașul Porto și statul portughez fac investiții masive în decarbonizare, transporturi curate, autobuze electrice, metrou și, în același timp, permit vehiculelor foarte poluante să continue să invadeze orașul Porto”.

Photo by Nick Karvounis on Unsplash

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *