În Portugalia, două biblioteci istorice au locatari permanenți mai puțin obișnuiți. Aici liliecilor li se permite să locuiască printre rafturile lor deoarece ajută la protejarea cărților de insectele dăunătoare.
Cele două biblioteci sunt din secolul al XVIII-lea, iar liliecii dorm în spatele rafturilor în timpul zilei iar noaptea ies la vânătoare de insecte, ajutând astfel la protejarea colecțiilor de manuscrise rare de la deteriorare.
Una dintre aceste biblioteci este Biblioteca Joanina, situată la Universitatea din Coimbra, la aproximativ 130 de kilometri sud de Porto. Liliecii care locuiesc aici sunt din specia Pipistrelli comuni, un tip de liliac mic, răspândit în întreaga Europă. Prezența lor este documentată încă din secolul al XIX-lea.
Aproximativ 200 de kilometri la sud, lângă Lisabona, o altă colonie de lilieci locuiește în Biblioteca Palatului Național din Mafra, care datează din perioada barocă. Deși nu este clar de când anume au început liliecii să trăiască aici, este probabil că sunt prezenți de sute de ani.
În ambele biblioteci, liliecii au devenit o parte esențială a conservării cărților. Ei ies la căderea nopții pentru a vâna insecte, precum muște și țânțari, care altfel s-ar hrăni cu paginile fragile ale manuscriselor. Deși liliecii lasă în urmă excremente, bibliotecarii se asigură că mesele originale din secolul al XVIII-lea sunt protejate, acoperindu-le în fiecare seară. În plus, personalul curăță podelele în fiecare dimineață pentru a menține biblioteca impecabilă.
Foarte prezenți noaptea, nu se știe exact unde se ascund liliecii în timpul zilei, iar vizitatorii rareori îi văd. Câteodată, în zilele ploioase, liliecii sunt mai ușor de observat, ciripitul lor putând fi auzit venind din spatele rafturilor.
Photo by Thomas Kelley on Unsplash
0 Comentarii